среда, 19. новембар 2008.

Njeno visočanstvo - Košarkaška lopta



www.arhiva.srbija.sr.gov.yu

Prva košarkaška lopta u Srbiji



Vlasnik prve lopte: Dragica Popović



Košarkaška lopta iz starih dana

Prvu košarkašku loptu u Srbiju doneo je 1924. godine iz Amerike Vilijam Viland, predstavnik dobrotvorne organizacije "Vojska spasa". Viland je u Beograd stigao sa zadatkom da učitelje, nastavnike i profesore beogradskih škola upozna sa zvaničnim pravilima košarkaške igre. U pratnji gosta iz Amerike, u službi prevodioca, bila je Dragica Popović iz Crvenog krsta Beograda.


Domaćini su bili izuzetno zainteresovani za ovu posetu. Seminarima g-dina Vilanda prisustvovao je veliki broj znatiželjnika, koji su želeli da se upoznaju sa njima do tada potpuno nepoznatom igrom. U znak velike pažnje i posebnog prijateljstva, Viland je g-đi Popović, koja ga je pratila tokom njegove kratke posete Srbiji, poklonio košarkašku loptu. Prema svim istorijskim svedočanstvima, to je bila i prva košarkaška lopta koja se pojavila u Srbiji.

Кошаркашка лопта


Уобичајена кошаркашка лопта

У почетку се играло са фудбалском лоптом и сличним модификацијама. тако је и прва кошаркашки наменска лопта била направљена по слично принципу, споља зашивени кожни панели, са унутрашњом гуменом лоптом. Верзија слична данашњој се први пут појавила 1942.


Спољашња површина лопте је направљена од природне или вештачке коже а може бити и од гуме или композитних материјала.

Особине лопте:

  • Црни шавови и наранџаста боја; боја може бити и наранџасто/светлосмеђа šто је одобрила FIBA.
  • Осам или дванаест шавова, чија ширина не прелази 6,35 mm
  • Притисак ваздуха је такав да када се лопта пусти да падне на подлогу за игру са висине од 1,8 m, мерено од подножја, одскочи на висину између 1,2 m и 1,4 m, мерено до врха лопте.
  • Обележен број своје величине (за мушкарце 7 - тежине од 567 до 650 грама, а за жене 6 - тежине од 510 до 567 грама), пречника између 749-780 милиметара.
Произвођачи лопти морају да добију сертификат за реномирана такмичења, што подразумева ригорозно тестирање... темературни тест (7 дана на 70°Ц без промена карактеристика), 20.000 удараца лоптом, 100 напумпавања сувом иглом, тест површинског отпора итд...

Mnogo više detalja ima na Hoopedia...